Kuopion viinijuhlat (myös Kuopion kansainvälinen viinijuhla) on vuosittainen kesällä Kuopion sataman alueella järjestettävä viinifestivaali. Sen vakiintunut noin 50 000 kävijän yleisö tekee tapahtumasta yhden Suomen kesän suurimmista. Viinijuhlat rakentuvat vuosittaisen viinimaa-teeman ympärille. Viinien lisäksi esitellään kyseisen maan ruokia, kulttuuria ja musiikkia. Tapahtumassa vierailee myös kotimainen artistikaarti.

Viinijuhlayleisön on arvioitu tuovan Kuopion seudulle rahaa vuosittain noin 2-3 miljoonaa euroa. Kävijöistä jopa 30 prosenttia on Etelä- ja Länsi-Suomesta.

Historia

Tapahtuma sai alkunsa vuonna 1996 silloisen tuoreen Kuopion kaupungin matkailutoimenjohtajan Heikki Kähärän projekti-ideasta. Hän oli järjestänyt pienimuotoisempia viinijuhlia Oulussa ja halusi kokeilla vastaavaa Kuopiossa. Projektista oli tarkoitus tulla parin tai muutaman vuoden mittainen, mutta tapahtuman suosio yllätti – jo ensimmäisillä viinijuhlilla, jotka alkoivat 4. heinäkuuta 1997, paikalla kävi 40 000 ihmistä. Viinijuhlien järjestäjänä toimi alussa kaupungin matkailupalvelut kävijämäärien pysyessä aloitusvuoden tasolla, kunnes konsepti myytiin vuonna 2001 Osuuskauppa PeeÄssälle.

Kuopion menestyksen houkuttelemana monet muut kaupungit yrittivät omia vastaavan mittakaavan viinijuhliaan, mutta ne on lopetettu kannattamattomina.

Vuoden 2008 Viinijuhlille järjestettiin ensimmäistä kertaa ennakkotapahtumat. Ne toteutettiin kesäkuun alussa Helsingissä Ravintola Tornissa ja Tampereella Hotelli Ilveksen ravintola Masuunissa. Ennakkotapahtumien avulla pyrittiin houkuttelemaan lisää ulkopaikkakuntalaisia vieraita itse päätapahtumaan.

http://www.kuopiowinefestival.fi/

Lähde: Wikpedia